Δημός Βισαλτίας -Διοικητική διαίρεση

Dimos Visaltias EnotitesΟ Δήμος Βισαλτίας είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αχινού, Βισαλτίας, Νιγρίτας και Τραγίλου. Το νότιο - νοτιοδυτικό μέρος του είναι ορεινό (400-1000 μέτρα), ενώ το βόρειο - βορειοανατολικό μέρος του είναι πεδινό.

Δημοτικές ενότητες και οικισμοί

Ο Δήμος Βισαλτίας διαιρείται σε 4 δημοτικές ενότητες .

  • Δημοτική Ενότητα Νιγρίτας που περιλαμβάνει την  Δημοτική κοινότητα Νιγρίτας  και τις Τοπικές κοινότητες Ανθής, Θερμών ,Τερπνής και  Φλαμπούρου.
  • Δημοτική  Ενότητα Αχινού που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Σιτοχωρίου , Αχινού , Δάφνης (οικισμοί Δάφνης,Ορέσκειας) , Ζερβοχωρίου, Λευκότοπου, Πατρικίου και  Χουμνικού (οικισμοί Χουμνικού , Λαγκαδίου)
  • Δημοτική  Ενότητα Βισαλτίας που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Δημητριτσίου, Αγίας Παρασκευής,Αμπέλων, Βέργης, Λυγαριάς, Νικόκλειας, Σησαμιάς και Τριανταφυλλίας.
  • Δημοτική  Ενότητα Τραγίλου που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Μαυροθάλασσας, Αγίου Δημητρίου, Αηδονοχωρίου, Ευκαρπίας, Ιβήρων, Καστανοχωρίου  και Τραγίλου

Δημοτική ενότητα Αχινού

Ο Δήμος Αχινού ήταν μέχρι το 2010 ένας Καποδιστριακός Δήμος του νομού Σερρών.Το 2011 συγχωνεύτηκε στο νέο Δήμο Βισαλτίας, σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης. Βρισκόταν στο νότιο τμήμα του νομού. Ο δήμος αποτελείτο από 7 τοπικά διαμερίσματα και είχε συνολικό πληθυσμό 3.008 κατοίκους. Έδρα του δήμου ήταν το Σιτοχώρι.

Το Πατρίκι (Τοπική Κοινότητα Πατρικίου - Δημοτική Ενότητα Αχινού), ανήκει στον δήμο Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Πατρίκιον”. Έδρα του δήμου είναι η Νιγρίτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Πατρίκι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πατρικίου, του πρώην Δήμου ΑΧΙΝΟΥ του Νομού ΣΕΡΡΩΝ.

Το Πατρίκι έχει υψόμετρο 31 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,8981759511 και γεωγραφικό μήκος 23,6085640899.

Απέχει από τη Νιγρίτα 10 χλμ., από τις Σέρρες 32 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 100 χλμ. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή ήταν τσιφλίκι ενός Τούρκου αξιωματούχου και οι πρώτοι κάτοικοι του σημερινού χωριού ήταν οι πάροικοι που εργαζόταν εκεί. Κοντά στο χωριό υπήρχε, από τα Βυζαντινά χρόνια, ένα μικρό μοναστήρι (η ύπαρξη του μαρτυρείται για πρώτη φορά από ένα χειρόγραφο της Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους που χρονολογείται από το 1385) το οποίο είχε παραχωρηθεί από την επισκοπή Εζεβών στη μονή Εσφιγμένου. Οι μοναχοί που εγκαταστάθηκαν εκεί έκτισαν καινούργιο ναό και κελιά. Μάλιστα είχε μονάσει εκεί και κάποιος μοναχός που τ' όνομα του ήταν Πατρίκιος, κι έτσι το χωριό που δημιουργήθηκε ονομάστηκε, προς τιμήν του, Πατρίκι.

Σήμερα, η κοινότητα Πατρικίου, με το ωραίο κατάστημα και την εξαίσια κεντρική πλατεία, αριθμεί 487 κατοίκους.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους ασχολούνται με τη γεωργία και στα 5.500 στρέμματα. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και τη λειτουργία ιδιωτικού εκκοκκιστηρίου βάμβακος στην περιοχή του χωριού. Τα συμφέροντα των αγροτών κατοίκων προωθεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός.

Ο ιερός ναός του χωριού βρίσκεται χτισμένος στην πλατεία του χωριού και είναι αφιερωμένος στα Γενέθλια της Θεοτόκου. Ως εκ τούτου ο ναός πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικές φωτογραφίες