Δημός Βισαλτίας -Διοικητική διαίρεση

Dimos Visaltias EnotitesΟ Δήμος Βισαλτίας είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αχινού, Βισαλτίας, Νιγρίτας και Τραγίλου. Το νότιο - νοτιοδυτικό μέρος του είναι ορεινό (400-1000 μέτρα), ενώ το βόρειο - βορειοανατολικό μέρος του είναι πεδινό.

Δημοτικές ενότητες και οικισμοί

Ο Δήμος Βισαλτίας διαιρείται σε 4 δημοτικές ενότητες .

  • Δημοτική Ενότητα Νιγρίτας που περιλαμβάνει την  Δημοτική κοινότητα Νιγρίτας  και τις Τοπικές κοινότητες Ανθής, Θερμών ,Τερπνής και  Φλαμπούρου.
  • Δημοτική  Ενότητα Αχινού που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Σιτοχωρίου , Αχινού , Δάφνης (οικισμοί Δάφνης,Ορέσκειας) , Ζερβοχωρίου, Λευκότοπου, Πατρικίου και  Χουμνικού (οικισμοί Χουμνικού , Λαγκαδίου)
  • Δημοτική  Ενότητα Βισαλτίας που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Δημητριτσίου, Αγίας Παρασκευής,Αμπέλων, Βέργης, Λυγαριάς, Νικόκλειας, Σησαμιάς και Τριανταφυλλίας.
  • Δημοτική  Ενότητα Τραγίλου που περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Μαυροθάλασσας, Αγίου Δημητρίου, Αηδονοχωρίου, Ευκαρπίας, Ιβήρων, Καστανοχωρίου  και Τραγίλου

Δημοτική ενότητα Αχινού

Ο Δήμος Αχινού ήταν μέχρι το 2010 ένας Καποδιστριακός Δήμος του νομού Σερρών.Το 2011 συγχωνεύτηκε στο νέο Δήμο Βισαλτίας, σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης. Βρισκόταν στο νότιο τμήμα του νομού. Ο δήμος αποτελείτο από 7 τοπικά διαμερίσματα και είχε συνολικό πληθυσμό 3.008 κατοίκους. Έδρα του δήμου ήταν το Σιτοχώρι.

Το Ζερβοχώρι είναι ένα από τα πιο μικρά της επαρχίας Βισαλτίας και βρίσκεται κοντά στη Νιγρίτα, από την οποία απέχει 10 χλμ. (ανατολικά), στο δρόμο προς την Αμφίπολη. Από τις Σέρρες το χωριό απέχει 34 χλμ. και από την Θεσσαλονίκη 85 χλμ.. Διοικητικά ανήκε στον Δήμο Αχινού μέχρι το 2010 ο οποίος καταργήθηκε. Από το 2011 ανήκει στο νεοδημιουργημένο Δήμο Βισαλτίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 170 μέτρων και το 2001 είχε 117 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή (ενώ το 1914 είχε 146 κατοίκους και το 1928 248 κατοίκους και δημοτικό σχολείο.ο χωριό αυτό ανήκει σ' εκείνα που κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας κατοικούνταν. Μάλιστα, εκεί κοντά πρέπει να βρισκόταν και η αρχαία Βισαλτική πόλη «Ευπορία» (υπέρ της εκδοχής αυτής συνηγορούν και τα εκτεταμένα νεκροταφεία που βρέθηκαν εκεί.

Το Ζερβοχώρι αποτέλεσε έδρα της ομώνυμης κοινότητας του νομού Σερρών, όταν αυτή συστάθηκε με το ΦΕΚ 2Α - 03/01/1935 με την απόσπαση του οικισμού Ζερβοχώρι από την Κοινότητα Χουμνικού. Η κοινότητα στη συνέχεια υπαγόταν στο Νομό Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 257Α - 31/07/1941) και μετά από ένα χρόνο (ΦΕΚ 292Α - 14/11/1942), πάλι στο νομό Σερρών. Καταργήθηκε το 1997 με το ΦΕΚ 244Α - 04/12/1997 και συγχωνεύθηκε στο Δήμο Αχινού. Η Κοινότητα Ζερβοχωρίου είχε έκταση 7.700 τετραγωνικά μέτρα[8].

Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, αλλά τώρα έχει εγκαταλειφθεί και μόνη πηγή εισοδήματος αποτελεί η γεωργία, και κυρίως η παραγωγή καπνού, μια και τα 3.000 στρέμματα τα οποία διαθέτει η κοινότητα δεν αρδεύονται.

Αυτό κάνει τους νέους να μεταναστεύουν στα αστικά κέντρα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ή να αναζητούν στις σπουδές μια διέξοδο, γι' αυτό μέχρι στιγμής έχουν αναδειχθεί από το χωριό αυτό περίπου 10 επιστήμονες -μορφωμένοι διαφόρων ειδικοτήτων. Τα λιγοστά παιδιά που υπάρχουν σήμερα, πηγαίνουν στο Δημοτικό σχολείο (όπως επίσης και στο Γυμνάσιο και στο Νηπιαγωγείο) του γειτονικού χωριού, του Σιτοχωρίου.

Στο χωριό, αξιοθέατος είναι ο ναός του Αγίου Αντωνίου που πανηγυρίζει στις 17 Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο πλήθος πιστών, οι οποίοι έρχονται να προσκυνήσουν τον Άγιο. Υπάρχει μάλιστα η φήμη ότι γίνονται και θαύματα.

Ενδεικτικές φωτογραφίες